هزینه کارشناسی خودرو با خریدار یا فروشنده؟+6 نکته مهم✔️

چکیده مطلب :

شاید بسیاری از افراد این تصور را داشته باشند که تنها ماشین‌های دست دوّم و کارکرده نیاز به کارشناسی دارند. این درحالی است که خودرو‌های صفر را هم بهتر است با هزینه‌ای ناچیز، کارشناسی کنید. بدلیل اینکه خودرو‌های صفر از گارانتی برخوردارند، بسیاری از افراد چشم بسته اقدام به تحویل گرفتن آن می‌کنند. تفاوتی ندارد که برای دریافت آن به سراغ نمایندگی می‌روید و یا به سراغ نمایشگاه می‌روید.

هزینه کارشناسی خودرو با خریدار یا فروشنده؟+6 نکته مهم✔️

در کشور ایران قیمت خودرو‌های صف روز به روز افزایش یافته و افراد به همین دلیل به سمت خرید خودروی دست دوم رفته اند. با این حال، علی رغم تمام مزایا خرید خودرو دست دوم، برخی خریداران بی‌تجربه ممکن است سرمایه خود را به باد دهند. طوری که در انتخاب خود اشتباه کرده و یک خودرو دارای ایرادات بسیار را خریداری کنند. اینجاست که استفاده از یک کارشناس حرفه‌ای می‌تواند کمک کننده باشد. در این مطلب قصد داریم شما را با تمام هزینه‌های مربوط به کارشناسی خودرو آشنا کنیم. به طوری که بتوانید تشخیص بدهید که هزینه کارشناسی خودرو، آیا با شمای خریدار است یا فروشنده می‌بایست این هزینه‌ها را پرداخت کند. همچنین به چند سوال پرتکرار در این زمینه خواهیم پرداخت. اگر شما هم در آستانه خرید خودروی جدید هستید، این مطلب برای شماست.

هزینه کارشناسی خودرو با کیست؟ (خریدار یا فروشنده)

از هزینه کارشناسی خودرو می‌توان به عنوان مبلغی یاد کرد که معمولا خریدار آن را هنگام معامله ماشین پرداخت می‌کنند. البته این امکان وجود دارد که خریدار و فروشنده طی یک توافق دوطرفه، این هزینه را بین خودشان تقسیم کنند. البته می‌توان راه دیگری را هم تعیین کرد. هریک از طرفین معامله اعم از خریدار و فروشنده می‌توانند توافق کنند که درصورتی که گزارش کارشناسی با گفته‌های فروشنده در تضاد بود، هزینه کارشناسی از سوی فروشنده پرداخت شود.

هزینه کارشناسی خودرو چقدر است؟ و به چه عواملی بستگی دارد؟

درباره عوامل موثر بر هزینه کارشناسی خودرو می‌توان موارد مختلفی را ذکر کرد. برای نمونه می‌توان به مواردی مانند برند خودرو، سال تولید، تیپ خودرو، میزان لوکس بودن خودرو و… اشاره کرد. بدیهی است که هزینه کارشناسی یک خودرو لوکس از خودرویی که قدمت بیشتری دارد، بالاتر خواهد بود. چرا که برای بررسی و کارشناسی کردن این خودرو‌ها باید دقت و زمان بیشتری را صرف کرد. برای یادگیری کامل و وارد شدن به تخصص کارشناسی خودرو می توانید در دوره آموزش کارشناسی خودرو آموزشگاه منشور فن ثبت نام نمایید.

به عنوان یک قاعده کلی باید این را پذیرفت که به دنبال افزایش تعداد آپشن‌های خودرو، کارشناس می‌بایست زمان بیشتری برای چک کردن صحت، سلامت و عملکرد آن صرف کند. بدیهی است که در این صورت هزینه کارشناسی خودرو هم افزایش خواهد یافت. نوع خودرو هم در این باره بی‌تاثیر نیست. برای نمونه بین خودرو ۲۰۷ و ۲۰۶، از نظر هزینه کارشناسی تفاوت‌های مهمی وجوددارند.

 

سرویس کارشناسی خودرو چیست؟

همانطور که در ابتدای مطلب هم خدمت شما گفتیم، کارشناسی خودرو یکی از مهم‌ترین امری است که هنگام معامله خودروی کارکرده باید انجام داد. با انجام این کار، خودرو از صفر تا صد بررسی شده و خریدار اطمینان حاصل می‌کند که اتوموبیل ایراد خاصی ندارد. این فرایند خود دارای چند قسمت اصلی است:

  • کارشناسی فنی که شامل بررسی کردن موتور، گیربکس و… می‌شود.
  • کارشناسی بدنی که در آن شانسی ها، ستون‌ها و فرورفتگی‌ها چک می‌شوند.
  • کارشناسی رنگ که در آن باید به بررسی وجود رنگ شدگی و یا رنگ سوختگی در دستگاه پرداخت.
  • کارشناسی آپشن‌ها که مربوط به بررسی امکانات رفاهی و ایمنی دستگاه است.

1- تست رانندگی

البته نمی‌توان کارشناسی خودرو را محدود به موارد فوق دانست و باید پذیرفت که قسمت مهمی از کارشناسی خودرو، به ارزش‌گذاری آن وابسته است. یک کارشناس باتجربه می‌تواند به خوبی با توجه به فاکتور‌های مختلف، قیمت منصفانه خودرو را اعلام کند. طوری که توان مذاکره خریدار را برای کاهش قیمت خرید تقویت کند.

2- کارشناسی بدنه خودرو

به طور معمول فرایند کارشناسی خودرو با کارشناسی بدنه اتوموبیل شروع می‌شود. تشخیص تصادف‌های سنگین و تاثیر آن‌ها بر بدنه خودرو، مهم‌ترین مواردی هستند که در این قسمت باید در دستور کار قرار بگیرند. به دنبال وقوع تصادف‌های سنگین، ستون و شاسی اتوموبیل آسیب خواهد دید افرادی که از تجربه بالا در این زمینه برخوردار هستند، عنوان کرده‌اند که بهتر است از خودرو‌هایی که در ناحیه ستون و شاسی آسیب دیدگی دارند، اجتناب کنید.

3- کارشناسی رنگ خودرو

برای تشخیص تصادفی بودن و یا نبودن خودرو، از کارشناسی رنگ هم می‌توان استفاده کرد. در بسیاری از مواقع ممکن است صافکاری و نقاشی ماشین تصادفی به گونه‌ای انجام شود که اصلا امکان نتوان آن را با چشم تشخیص داد. به همین دلیل باید از دستگاه‌های تشخیص رنگ اختصاصی استفاده کرد. این دستگاه اقدام به اندازه گیری ضخامت رنگ در بخش‌های مختلف خودرو کرده و درصورتی که تعویض رنگی رخ داده باشد، به خوبی آن را کشف می‌کند.

باید پذیرفت که وقوع تصادف‌های سنگین می‌تواند میلیون‌ها تومان از ارزش یک اتوموبیل را کاهش دهد. طوری که بهای پرداختی برای کارشناسی نسبت به این افت قیمت تقریبا قابل چشم پوشی است. به هر حال علائم تصادفی بودن خودرو را می‌توان موارد زیادی دانست که صحبت درباره آن‌ها مقاله جداگانه‌ای را می‌طلبد.

4- کارشناسی فنی خودرو

مورد دیگری که در فرایند کارشناسی خودرو دارای اهمیت است، کارشناسی فنی خودرو است. در بسیاری از موارد هزینه‌های جانبی به خریداران خودرو تحمیل می‌شود که به همین مشکلا فنی مربوط می‌شوند. در نخستین گام این فرایند به منظور کشف ایراد در قطعات پیشرانه می‌بایست از دستگاه دیاگ استفاده کرد. به کمک این دستگاه می‌توان ایرادات مختلفی را در بخش‌هایی مانند سنسور‌های ماشین کشف کرد. همچنین اطلاعات دیگری را هم می‌توان کشف کرد که به مهم‌ترین آن‌ها در زیر اشاره کرده ایم:

  • سابقه عمل کردن کیسه هوا
  • کیلومتر واقعی طی شده از سوی اتوموبیل
  • میزان سوخت مصرفی از سوی اتوموبیل

بعد از این موارد باید به سراغ چک کردن قطعات مختلف پیشرانه مانند موتور و گیربکس رفت. مکانیک‌های ماهر ممکن است به دلیل تسلطی که درباره بخش‌های مختلف ماشین دارند، با یک چک کردن چشمی هم بتوانند وضعیت سلامت این قطعات را اعلام کنند. همچنین نباید از جلوبندی خودرو هم چشم پوشی کرد. جلوبندی خودرو تاحدود زیادی در راحت نشستن سرنشینان و البته رانندگی با خودرو نقش دارد.

5- کارشناسی آپشن‌های خودرو

این مورد بخصوص درباره خودرو‌های وارداتی نقش مهمی دارد. برخی موارد دیده می‌شود که یک آپشن سبب می‌شود قیمت خودرو نسبت به سایر ماشین‌ها تا ده‌ها میلیون برتری پیدا کند. به همین دلیل حق دارید که با پرداخت هزینه‌ای مشخص، نسبت به سالم بودن آپشن‌های خودرو مطمئن شوید. کارشناسی خودرو در این زمینه به شما به خوبی کمک می‌کند. در این زمینه می‌توان از دستگاه دیاگ برای چک کردن آیتم‌های ایمنی خودرو استفاده کرد.

6- کارشناسی ماشین با تست رانندگی

این مرحله را می‌توان مرحله پیش از پایان کارشناسی دانست. تا زمانی که با خودرو رانندگی نکنید، عمل کردن آن، به طور واضح مشخص نمی‌شود. برای نمونه تا زمانی که پشت فرمان نشینید، درباره شدت شتاب گرفتن و وضعیت سیستم تعلیق نمی‌توانید قضاوت کنید. همچنین تنها راه تشخیص سلامت و عملکرد قسمت‌هایی مانند سیستم هیدرولیک و همچنین ترمز ها، رانندگی در خود اتوموبیل است. بنابراین باید این قسمت از فرایند کارشناسی ماشین به خوبی جدی گرفته شود.

درصورتی که اقدام به رانندگی با ماشین کنید، خواهید دید که وضعیت و کیفیت تعویض دنده و… چگونه است. بعد از آنکه این مرحله هم به سرانجام رسید، اکنون می‌توان روی قیمت خودرو سرمایه‌گذاری کرد. بدیهی است که هر فروشنده‌ای به دنبال فروش خودرو دست دوّم با بالاترین قیمت است. از سوی دیگر هر خریداری هم به دنبال مذاکره و کاهش قیمت‌های مربوط به محصول است.

مهم‌ترین تجهیزات کارشناسی خودرو کدامند؟

شاید بخشی از فرایند کارشناسی خودرو بی‌نیاز از تجهیزات خاص و تنها با استفاده از بازدید چشمی انجام شود. اما برخی مواردهای دیگر مانند تشخیص رنگ و همچنین کشف عیب در قطعات فنی، به کمک دستگاه‌های مخصوص باید انجام شوند. کارشناسان حرفه‌ای خودرو برای فعالیت در زمینه کاری خود باید از دستگاه‌ها و تجهیزات خاصی برخوردار باشند که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده ایم:

  • دستگاه دیاگ
  • دستگاه تشخیص رنگ خودرو
  • آینه مکانیکی
  • گوشی عیب‌یاب
  • دستگاه بروسکوپ یا دوربین
  • آندوسکوپی مکانیکی
  • ذره بین
  • آج‌سنج لاستیک
  • چراغ قوه
  • دستگاه تستر باتری و دینام
  • دستگاه تستر روغن ماشین

ویژگی یک کارشناس خودرو حرفه‌ای

شاید بارها با تابلو‌های خدمات کارشناسی خودرو روبرو شده باشید و به همین دلیل تشخیص بهترین خدمات کارشناسی قدری برای شما سخت شده باشد. این را بدانید که درصورتی که قصد فعالیت در این زمینه را دارید، باید تمام تجهیزات مربوط به آن را تهیه کنید. اما پیش از آن می‌بایست برای آموزش دیدن در این زمینه برنامه ریزی کنید. یک کارشناس می‌بایست با تمامی بخش‌های یک خودرو به طور کامل آشنا باشد. یعنی قطعات را به طور کامل شناخته و با علائم خرابی و اختلال در کار آن‌ها به خوبی آشنا باشد.

همچنین باید از روش‌های تعمیر بدنه ماشین که توسط نقاش‌ها و صافکار‌ها استفاده می‌شوند، آگاهی کامل داشته باشد. یکی دیگر از ویژگی‌های یک کارشناس ماشین حرفه ای، اطلاع کافی داشتن درباره مدل‌های مختلف خودرو‌های خارجی و یا وارداتی به بازار داخلی است. درنهایت به یک مهارت مهم دیگر اشاره می‌کنیم و آن، توانایی قیمت‌گذاری منصفانه و حرفه‌ای است که به شدت برای یک کارشناس حرفه‌ای مهم است. در یک کلام می‌توان ادعا کرد که فرد کارشناس خودرو، دانشنامه‌ای از موارد مختلف به حوزه خودرو است.

هنگام بازدید کارشناس خودرو چه سوالاتی مطرح کنیم؟

همانطور که در قسمت قبلی اشاره کردیم، تعداد افراد و مراکزی که به منظور کارشناسی خودرو فعالیت را شروع کرده اند، زیاد است. به همین دلیل با مطرح کردن برخی سوالات می‌توان بهترین کارشناس را انتخاب کرد:

  • آیا کارشناس به صورت شخصی فعالیت می‌کند یا زیرنظر مجموعه خاصی به کارشناسی می‌پردازد؟
  • کارشناس خودرو از کدام مدارک تخصصی مربوط به حوزه خود بهره‌مند است؟
  • مدت زمانی که فعالیت در زمینه کارشناسی خودرو را آغاز کرده است، چقدر می‌باشد؟
  • چقدر طول می‌کشد تا فرایند کارشناسی خودرو ما را به سرانجام برساند؟
  • آیا تضمینی بابت کارشناسی خودرو ارائه می‌کند؟
  • قیمت‌گذاری ماشین برمبنای چه فاکتور‌هایی انجام می‌شود؟
  • کارشناس خودرو بابت این کار، چه میزان دستمزد دریافت می‌کند؟

آیا ماشین صفر هم به کارشناسی نیاز دارد؟

شاید بسیاری از افراد این تصور را داشته باشند که تنها ماشین‌های دست دوّم و کارکرده نیاز به کارشناسی دارند. این درحالی است که خودرو‌های صفر را هم بهتر است با هزینه‌ای ناچیز، کارشناسی کنید. بدلیل اینکه خودرو‌های صفر از گارانتی برخوردارند، بسیاری از افراد چشم بسته اقدام به تحویل گرفتن آن می‌کنند. تفاوتی ندارد که برای دریافت آن به سراغ نمایندگی می‌روید و یا به سراغ نمایشگاه می‌روید. اما کارشناسی برای خودرو صفر، سبب می‌شود که جلوی دوندگی‌های زیاد که برای مشکلات خودرو انجام می‌شوند، گرفته شود. برای پی بردن به اهمیت کارشناسی کردن خودرو‌های صفر، بد نیست نگاهی به تجربه بد خریداران خودرو‌های صفر بندازید.

سؤالات متداول درباره هزینه کارشناسی خودرو

مهمترین پرسش‌هایی که درباره کارشناسی خودرو مطرح می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

در معامله خودرو، هزینه کارشناسی بر عهده کیست؟

همانطور که دانستید، در فرایند خرید و معامله خودرو، معمولا خریدار وظیفه دارد هزینه کارشناسی خودرو را بپردازد. اما می‌توان به صورت توافقی، هزینه‌ها را بین خریدار و فروشنده تقسیم کرد. همچنین می‌توان اینطور توافق کرد که درصورت وجود مغایرت بین گزارش کارشناسی و صحبت‌های فروشنده، هزینه از سوی فرد فروشنده پرداخت شود.

مدت زمان کارشناسی خودرو چقدر است؟

نمی‌توان به طور دقیق ادعا کرد که چقدر کارشناسی خودرو زمان می‌برد. اما به طور معمول می‌توان ادعا کرد که کارشناسی خودرو فرایندی است که بین ۶۰ تا ۹۰ دقیقه زمان می‌برد. عواملی مانند مدل، برند خودرو و… تعیین می‌کنند که این مدت زمان می‌بایست چقدر طول بکشد.

کارشناسی خودرو شامل چه بخش‌هایی است؟

مهمترین قسمت‌‎های کارشناسی خودرو عبارتند از کارشناسی بدنه، کارشناسی فنی، کارشناسی رنگ و …

5/5 - (1 امتیاز)

دوره های آموزشی عملی پیشنهادی برای شما

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
ایتا