آموزش کامل سیم کشی کولرگازی اسپلیت و پنل‌ها+نقشه✔️

چکیده مطلب :

شاید در نگاه اول بسیاری از افراد سیم کشی کولر گازی را فرایندی آسان تلقی کنند. اما این را بدانید که طرز فکر خیلی هم درست نیست! چرا که برای انجام این کار باید ظرافت‌ها و دقت کافی را به خرج بدهید. اما جای نگرانی نیست! چرا که در این قسمت قرار است این فرایند را به طور کاملا حرفه‌ای خدمت شما شرح بدهیم. مهم‌ترین مراحلی که برای سیم کشی کولر گازی اسپلیت باید درنظر داشته باشید به شرح زیرند:

آموزش کامل سیم کشی کولرگازی اسپلیت و پنل‌ها+نقشه✔️

وسایل مورد نیاز برای سیم کشی کولر گازی

به منظور سیم کشی کولرگازی باید از وسایلی استفاده کنید به منظور استفاده ایمن از دستگاه ضروری هستند. مهم‌ترین این وسایل را در ادامه آورده ایم:

  • کابل برق کولرگازی: این کابل برق به منظور اتصال کولرگازی به پریز کاربرد دارد. بنابراین باید از طول کافی برخوردار باشد. همچنین باید بررسی کنید که پلاک متناسب با پریز برق محلی و توان مصرف کولر گازی انتخاب شده باشد.
  • پریز برق: پریز باید از توان مصرفی مناسب برخوردار باشد و به درستی نصب شده باشد. پریز باید پریز از نوع Type C میتواند گزینه مناسبی باشد. البته که باید با استانداردهای برق محلی همخوانی داشته باشد.
  • ابزارهای دستی: پلاس و مته، دو مورد از ابزارهایی هستند که کارهای نصب و مونتاژ به کمک آن‌ها انجام می‌شود.
  • ابزارهای ایمنی: به منظور محافظت از چشم و پوست دست، بهتر است از وسایلی مانند دستکش و یا عینک ایمنی استفاده کنید.
  • لوازم جانبی: وابسته به شرایطی که محیط و محل نصب مدنظر شما دارد، می‌توانید از وسایلی مانند کاور برق، نوار برق، واشر و… استفاده کنید.

همچنین باید به مواردی مانند استانداردها و پروتکل‌های مدنظر برای برق کشی هم توجه داشته باشید.

سیم کشی پنل داخلی و خارجی کولرگازی

وابسته به اینکه مدل و نوع کولرگازی چیست، سیم کشی پنل بیرونی و داخلی آن ممکن است متفاوت باشد. با این حال هدف اصلی از این کار این است که پنل درونی را به پنل بیرونی متصل کنید. ابتداکار را با سیم کشی پنل داخلی شروع می‌کنیم:

سیم کشی پنل داخلی

برای این کار، باید موارد زیر را عملی کنید:

  • قطع برق: پیش از انجام هر کاری باید نسبت به قطع بودن برق کولرگازی مطمئن شوید.
  • بازکردن پنل داخلی: این کار باید بادقت انجام شود تا به قطعات داخلی دسترسی پیدا کنید.
  • اتصال کابل برق: این کابل باید به سیم‌های موجود در دستگاه وصل شود. سیم‌های رنگی در بسیاری از موارد به عنوان هدایت کننده در دستگاه‌های کنترلی وجود دارند. به همین دلیل باید بادقت به نشانه‌ها و توصیفات توجه کنید.
  • بستن پنل داخلی: این پنل باید بسته شود تا حفاظت مناسبی از کابل برق و اتصالات برق تحقق یابد.

سیم کشی پنل خارجی

در این باره هم باید به موارد زیر توجه کنید:

  • بازکردن پنل خارجی: بازهم در اولین قدم باید پنل مربوطه را باز کرده تا بتواند به اجزای داخلی آن دسترسی داشته باشید.
  • اتصال کابل برق: این کابل باید به سیم‌های موجود در دستگاخارجی کولر گازی وصل شود. درست مانند پنل داخلی، در پنل خارجی هم باید اتصالات را به خوبی برقرار کرد.
  • بستن پنل خارجی: اگر این مراحل را به خوبی انجام داده اید، اکنون نوبت به آن می‌رسد که پنل را ببندید.
  • اتصال به منبع برق: کابل برق پنل خارجی باید به پریز برق وصل شود. البته باید مطمئن شوید که این پریز دارای توان مصرفی مناسبی است.
  • تست دستگاه: بعد از آنکه سیم کشی به پایان رسید، باید به کمک ریموت کنترل، دستگاه را روشن کنید. عملکرد این دستگاه را تست کنید تا نسبت به عملکرد درست و اتصالات بی‌نقص آن اطمینان حاصل کنید.

نقشه تصویری سیم کشی کولر گازی

توجه: برای هر کولر گازی ممکن است نحوه سیم کشی متفاوت باشد. بهترست به راهنمای خود کولر گازی مراجعه نمایید یا از یک متخصص کولر گازی کمک بگیرید.

نقشه سیم کشی کولر گازی نقشه سیم کشی کولر گازی 2

مراحل سیم کشی کولر گازی اسپلیت

شاید در نگاه اول بسیاری از افراد سیم کشی کولر گازی را فرایندی آسان تلقی کنند. اما این را بدانید که طرز فکر خیلی هم درست نیست! چرا که برای انجام این کار باید ظرافت‌ها و دقت کافی را به خرج بدهید. اما جای نگرانی نیست! چرا که در این قسمت قرار است این فرایند را به طور کامل خدمت شما شرح بدهیم. در صورتی که می خواهید این فرآیند را بصورت عملی یاد بگیرید می توانید در دوره آموزش نصب کولر گازی ما شرکت نمایید. مهم‌ترین مراحلی که برای سیم کشی کولر گازی اسپلیت باید در نظر داشته باشید به شرح زیرند:

نصب جعبه قطع اتصال

برای این کار، ابتدا باید مکانی مناسب را انتخاب کنید. برای اینکه دسترسی به این ساختار آسان باشد، بهتر است آن را نزدیک به واحد خارجی یا همان کندانسور نصب کنید. بعد از این کار نوبت به نصب خود جعبه می‌رسد. برای نصب این جعبه باید با استفاده از پیچ و مهره، به خوبی آن را به دیوار متصل کنید. باید مطمئن شوید که این قطعه به خوبی به دیوار وصل شده است. سیم کشی جعبه را نیز نباید فراموش کنید. باید سیم برق اصلی را از طریق تابلو برق به جعبه قطع اتصال متصل کنید. برای این کار به طور معمول از سیم‌های مسی استفاده می‌شود که دارای سایز مناسب هستند. این را هم اضافه کنیم که باید سیم‌های فاز، نول و زمین را هم به پایانه‌های مخصوص در جعبه قطع اتصال وصل کنید.

متصل کردن کابل شلاقی الکتریکی

نخستین گامی که برای این فرایند باید بردارید، انتخاب کابل مناسب است. یک کابل شلاقی مناسب می‌تواند برای انتقال برق از جعبه قطع اتصال به واحد خارجی به خوبی عمل کند. این کابل شلاقی باید از جعبه قطع اتصال عبور کرده و سیم‌های درونی کابل را به پایانه‌های مربوطه وصل کند. حال نوبت به آن می‌رسد که کابل خارجی را به یونیت خارجی وصل کنید. انتهای دیگر کابل شلاقی باید به واحد خارجی متصل شود. درنهایت می‌بایست سیم‌های فاز، نول و سیم اتصال به زمین هم به پایانه‌های مربوط به خود در واحد اتصال خارجی وصل شود.

اتصال سیم‌ها به پمپ حرارتی

برای این کار ابتدا باید پنل واحد خارجی را باز کنید. این پنل جلوی یونیت بیرونی است. درصورت بازکردن آن می‌توانید به ترمینال‌های درون آن دسترسی داشته باشید. حال که این مرحله را انجام دادید، باید به سراغ اتصال سیم‌ها بروید. سیم‌های کابل شلاقی می‌بایست به پایانه‌های پمپ حرارتی بدون کانال (یونیت بیرونی) وصل شوند. به طور معمول این ترمینال‌ها با رنگ‌ها و یا علامت‌های مخصوصی مشخص شده اند.

اتصال سیم‌ها از واحد داخلی به واحد خارجی

هرگونه فرایند سیم کشی باید با انتخاب مسیر مناسب انجام بشود. بنابراین برای سیم کشی داکت اسپلیت گازی هم باید مسیری مناسب را برای عبور سیم‌ها از یونیت درونی به بیرونی پیدا کنید. این مسیر نباید بلند باشد؛ بلکه باید کاملا کوتاه، مستقیم و بدون مانع طراحی شود. اکنون باید سیم‌های ارتباطی بین یونیت‌های بیرونی و داخلی را به کمک مسیری که طراحی کرده اید، عبور دهید. این سیم‌ها به طور معمول شامل سیم‌های فاز، نول، سیم زمین و همچنین سیم‌های ارتباطی سیگنال هستند.

وصل کردن سیم‌ها در یونیت داخلی و بیرونی

در اولین مرحله از این فرایند باید سیم‌ها را در یونیت داخلی نصب کنید. این سیم‌ها از واحد خارجی کشیده شده‌اند و به ترمینال‌های مربوط به یونیت داخلی باید وصل شوند. برای این کار باید پنل جلویی یونیت باز شده و سیم به پایانه‌های مربوطه وصل شوند. بعد از انجام این کار، سیم‌هایی که از واحد داخلی منشا می‌گیرند را به ترمینال‌های خاص خود در یونیت خارجی وصل کنید. باید اطمینان حاصل کنید که این اتصالات محکم و صحیح هستند. این مرحله نکات و ظریف کاری‌های خود را داراست.

یکی از این موارد، این است که پیش از شروع بکار، برق محل نصب قطع شود تا نگرانی بابت خطر جانی وجود نداشته باشد. همچنین باید از ابزار و وسایل مناسب استفاده کنید. برای نمونه می‌توان به وسایلی مانند سیم چین، سیم لخت کن، انبردست، فازمتر و… اشاره کرد. فراموش نکنید که با برق سر و کار دارید. بنابراین تاحد امکان باید جانب احتیاط رعایت کنید. برخورداری از پوشش مناسب هم یک ضرورت است. استفاده از دستکش و عینک سبب می‌شود که دستان و چشمان شما دربرابر خطرات احتمالی مصون بمانند.

مورد دیگر، رعایت تمامی استانداردهایی است که باید درحین برق کشی به آن‌ها توجه داشته باشید. این امر سبب می‌شود که ایمنی کار تضمین شود و خیال شما بابت کارایی صحیح سیستم آسوده شود. چک کردن دقیق اتصالات برق و دور بودن از آب در زمان سیم کشی، از دیگر مواردی هستند که هنگام انجام کار سیم کشی داکت اسپلیت باید به آن‌ها توجه داشته باشید.

نقشه سیم کشی کولر گازی اسپلیت

نقشه سیم کشی کولر گازی اسپلیت از چند بخش اصلی برخوردار بوده که هریک نقش مهم خود را داراست. برای تسهیل مراحل نصب و یا عیب‌یابی سیستم، باید با این ساختار به خوبی آشنا باشید. مهم‌ترین مواردی که باید در این مسیر درنظر بگیرید، به شرح زیرند:

سیم‌های اصلی

این سیم‌ها به منظور تامین برق موردنیاز برای فعالیت کمپرسور و یا فن‌های کولرگازی کاربرددارند. این سیم‌ها به طور معمول از یک مدار مجزا و دارای فیوز مناسب کشیده می‌شوند. در این صورت جلوی بروز هرگونه آسیب و حادثه گرفته می‌شود.

سیم‌های ارتباطی

این سیم‌ها به منظور اتصال واحدهای بیرونی و داخلی کولر گازی کاربرد دارند. طوری که به منظور هماهنگی این دو قسمت، اطلاعات لازم رد و بدل می‌شود.

سیم‌های کنترل

استفاده از این سیم‌ها به منظور کنترل پنل و یا ترموستات کولر گازی اسپلیت رایج است. به طوری که وظیفه دارند دستورات لازم به منظور کنترل دما و سایر قسمت‌های دستگاه را عملی کنند.

سیم‌های اتصال به زمین

این سیم‌ها به منظور تامین ایمنی بیشتر و ممانعت از برق گرفتگی کاربرد دارند. این سیم‌ها باید به سیستم زمین وصل شوند.

بد نیست این را هم اشاره کنیم که به طور معمول، ساختار کولر گازی اسپلیت به شرح زیر است:

  • کابل برق: این کابل وظیفه دارد برق موردنیاز این دستگاه را از طریق منبع برق تامین کند.
  • کلید محافظ جان: وجود این کلید سبب می‌شود که دستگاه دربرابر عواملی مانند اضافه بار و یا اتصال کوتاه حفاظت شود.
  • جعبه تقسیم: این ساختار مهم، محل اتصال عواملی مانند کابل برق ورودی، سیم‌های یونیت داخلی و خارجی و… می‌باشد.
  • ترموستات: قطعه‌ای است که برای تنظیم دمای دلخواه کاربرد دارد.
  • تست قدرت سیم‌ها هنگام سیم کشی برای کولر گازی

پیش از انجام هرکاری ابتدا باید سیم‌ها و دستگاه‌های مربوطه را چک کنید تا پی ببرید که جعبه کار و قطعات مربوط به آن سالم هستند. در این صورت خیال شما بابت‌عدم وجود خطر برق گرفتگی راحت خواهد شد. گاها دیده شده است که برق خاموش است، اما بعضی سیم‌ها به مداری نادرست وصل شده اند. این امر خطر شوک الکتریکی را افزایش می‌دهد. این موضوع خبر از آن می‌دهد که همیشه پیش از کارکردن، باید نسبت به سلامت سیم‌ها اطمینان حاصل کنید. استفاده از فازمتر می‌تواند به تست قطعات مختلف کمک کند.

معمولا مدارهای خانگی استاندارد، برای بازه جریان الکتریکی ۱۵ تا ۲۰ آمپر، به خوبی عمل می‌کنند. اما درصورتی که مدار بزرگ باشد، برای ۳۰ یا ۴۰ و حتی ۵۰ آمپر هم می‌توان روی آن حساب کرد. هنگامی که قصد نصب یا تعویض دستگاه کولر گازی را دراید، ضرورتا باید چک کنید که آمپراژ مورد استفاده تمامی قطعات، برای مدار موردنظر مناسب باشد.

ظرفیت استاندارد فیوزها هنگام سیم کشی کولر گازی

برخلاف آنچه که از قطع کننده‌های مدرن انتظار دارید، فیوزها توانایی برقراری مجدد جریان برق را ندارند. به همین دلیل فیوزهایی که منفجر شده آن، یا باید جابجا شوند و یا به هیچ وجه شل نشوند. مورد مهم دیگری که باید درنظر داشته باشید این است که فیوزها باید از نظر آمپراژ با مدار مطابقت داشته باشند. برای نمونه درصورتی که فیوز از نوع ۲۰ آمپر است، چنانچه به کمک مداری ۱۵ آمپری استفاده شود، بدلیل تفاوت پتانسیل، درصد ریسک بالا می‌رود.

نواری فلزی و نازک درون فیوزها دیده می‌شود. درصورتی که جریان الکتریکی از ظرفیت حمل این نوارها بیشتر شود، احتمال ذوب شدن این نوارها افزایش می‌یابد. به همین دلیل شاهد قطع جریان برق و خاموشی خواهیم بود. از فیوزها می‌توان به عنوان انواعی از سیستم‌های هشداردهنده یاد کرد که احساس کردن اضافه بار، وظیفه آن‌ها است. آن هم قبل از اینکه سیم‌های مدار سبب بالارفتن حرارت شده و احتمال آتش سوزی را افزایش دهند.

نکاتی ایمنی درباره سیم کشی برق برای کولر گازی

برای جلوگیری از احتمال خطر جرقه و آتش سوزی، همواره باید به نکات ایمنی سیم کشی داکت اسپلیت توجه داشت. این را بدانید که سیم کشی این دستگاه‌ها فرایندی ظریف و حساس است. به همین دلیل باید توسط افرادی حرفه‌ای و کاربلد انجام شود. پیش از توضیح بیشتر درباره نکات ایمنی سیم کشی باید به این نکته توجه داشته باشید که سیم کشی برق، سیستمی است که سبب ایجاد مسیری برای جریان برق می‌شود. به همین دلیل امکان استفاده ایمن از وسایل، چه از داخل و چه از بیرون فراهم می‌شود.

جریان الکتریکی که به این شکل ایجاد می‌شود، امکان استفاده از وسایلی مانند کولرگازی را فراهم می‌کند. همچنین این مسیر الکتریکی، خانه و ساکنان آن را از خطرات آتش سوزی و… مصون می‌دارد. شاید بپرسید که مگر سیم کشی نامناسب کولرگازی په اهمیتی دارد که تا این اندازه به آن تاکید دارید. این را بدانید که دانستن درباره خطرات ناشی از سیم کشی اشتباه داکت اسپلیت دارای اهمیت زیادی است. به همین دلیل پاسخ سوال شما را در بخش بعدی خدمت شما خواهیم گفت.

خطرات ناشی از سیم کشی غیراستاندارد کولر گازی

چنانچه سیم کشی داکت اسپلیت از سوی یک فرد کاربلد و ماهر انجام نشوند، احتمال بروز خطراتی مانند آتش سوزی و یا برق گرفتگی بالا می‌رود. برای جلوگیری از بروز این مشکل، باید به موارد ذکر شده در لیست زیر توجه داشته باشید:

  • هنگام سیم کشی حتما نسبت به خاموش بودن منبع برق مطمئن شوید.
  • استفاده از محافظ طی سیم کشی را از یاد نبرید.
  • هرگونه دستپاچگی وعدم تمرکز در حین سیم کشی ممکن است به نتایج خطرناکی منجر شود.
  • بدلیل اینکه این کار بسیار حساس و پیچیده است، انجام آن بهتر است توسط افراد کاربلد صورت گیرد.
5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده مطلب
محمد فلاح پور (نویسنده تاسیسات)

من یه مهندس تاسیسات با چندین سال سابقه کار عملی هستم و عاشق نوشتنم! همیشه دوست دارم اطلاعات و تجربیاتم رو طوری به اشتراک بذارم که پیچیدگی‌های فنی این حوزه براتون ساده و قابل‌فهم بشه. هدفم اینه که نکات کاربردی و عملی تاسیسات رو به زبون ساده به دست شما برسونم، طوری که توی کار واقعی به کارتون بیاد.

دوره های آموزش عملی پیشنهادی برای شما

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
ایتا