فرم کارشناسی خودرو چیست؟بررسی موارد مهم تنظیم+نمونه✔️
فرم کارشناسی خودرو، سندی است که هم دراختیار فروشنده و هم دراختیار خریدار در معاملات خودرو قرار میگیرد. این فرم مشخص میکند که وضعیت قسمتهای مختلف خودرو به چه ترتیب است. همچنین جزئیاتی درباره بخشهای مختلف خودرو مانند بدنه، اتاق، فنی و برقی و… به شکلی مستند شده دراختیار خریدار قرار میدهد. فرم کارشناسی خودرو علی رغم اینکه باید مختصر و مفید باشد، همه چیز را میبایست در خود داشته باشد. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان خودرو، این فرم را به دو بخش تقسیمبندی میکنند.
میتوان ادعا کرد که برای تمامی طرفین معامله خودرو، برخورداری از فرم کارشناسی خودرو سودمند است. این فرم را میتوان نوعی چک لیست تلقی کرد که سبب میشود طرفین شناخت خوبی هنگام معامله خودرو داشته باشند. به بیان بهتر فروشنده میتواند فرم کارشناسی را به منظور انتشار آگهیهای آنلاین فروش خودرو استفاده کند. این را هم بدانید که از فرم کارشناسی میتوان به عنوان نوعی ضمانت نامه یاد کرد که باعث میشود خریدار با آسودگی خاطر پای برگه معامله را امضا کند. همانطور که میدانید به دنبال افزایش قیمت خودرو، هر فردی امکان خرید خودروی صفر را ندارد. ما در آموزشگاه منشور فن مهمترین موارد و فوت و فن های این فرم و کارشناسی دقیق را در دوره آموزش کارشناسی خودرو قرار داده ایم. همچنین اگر علاقمند به دوره آموزش مکانیک خودرو و یا آموزش برق خودرو هستید ما آمادگی کاملی داریم تا شما را در یکی از مجهزترین کارگاههای کشور مشغول به یادگیری نماییم.
به همین دلیل بستر برای رواج معاملات خودروهای کارکرده فراهم میشود. حال نکته اینجاست که در این بین، برخی افراد سودجو هم وجود دارند که به دنبال قالب کردن جنسهای خراب و آسیب دیده به طرفین دیگر معامله هستند. از این رو، فرم کارشناسی خودرو، سبب میشود که افراد، هنگام خرید خودرو از تمام ویژگیهای آن باخبر شوند. حال ممکن است سوال مطرح شود که چه مواردی ممکن است در فرم کارشناسی خودرو ذکر شوند؟ در ادامه مطلب به تمامی این موارد اشاره خواهیم کرد.
فرم کارشناسی خودرو چیست؟
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، فرم کارشناسی خودرو، سندی است که هم دراختیار فروشنده و هم دراختیار خریدار در معاملات خودرو قرار میگیرد. این فرم مشخص میکند که وضعیت قسمتهای مختلف خودرو به چه ترتیب است. همچنین جزئیاتی درباره بخشهای مختلف خودرو مانند بدنه، اتاق، فنی و برقی و… به شکلی مستند شده دراختیار خریدار قرار میدهد. فرم کارشناسی خودرو علی رغم اینکه باید مختصر و مفید باشد، همه چیز را میبایست در خود داشته باشد. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان خودرو، این فرم را به دو بخش تقسیمبندی میکنند.
در نخستین بخش معمولا اطلاعاتی درباره وضعیت سلامت و عملکرد قسمتهای مختلف ارائه میشوند. طوری که با مطالعه این قسمت بتوانید بدون صرف زمان زیاد، به شناخت اولیه نسبت به وضعیت خودرو برسید. اما در قسمت دوم این فرم یک گزارش به شکل مکتوب ارائه میشود. برای نمونه فرض کنید در بدنه خودرو ایرادی بروز کرده باشد. باید توضیحاتی کلی درباره این قسمت ارائه شود. طوری که هردو طرف معامله به یک شناخت کافی درباره خودرو برسند.
در فرم کارشناسی خودرو چه مواردی باید ذکر شود؟
شاید این مورد را بتوان یکی از پرتکرارترین سوالاتی دانست که افراد هنگام معامله خودرو مطرح میکنند. مهمترین آیتمهای ذکر شده در فرم کارشناسی خودرو به شرح زیرند:
اطلاعات مربوط به اتوموبیل: به طوری که مواردی مانند مدل، سال ساخت، شماره شاسی، شماره پلاک و کیلومتراژ فعلی خودرو ثبت میشوند.
- وضعیت فنی: در این قسمت، وضعیت قسمتهای مختلف مانند موتور، سیستم تعلیق، سیستم روانکار، سیستم تهویه خودرو و… مورد بررسی قرار میگیرد. این احتمال وجود دارد که مواردی مانند وضعیت سیستم سوخت رسانی، سیستم ترمز و… نیز شرح داده شوند.
- سوابق تعمیر و نگهداری: برای نمونه تاریخ و نوع سرویس ها، تعویض قطعات و همچنین تعمیرات بزرگ و… باید در این قسمت آورده شوند. از سوی دیگر وضعیت لاستیکها و تمپرچر و… هم از موارد دیگری هستند که لازم به ذکر در این قسمت هستند.
- وضعیت ظاهری: در این قسمت مواردی مانند رنگ خودرو (در دوره آموزش کارشناسی رنگ خودرو این مورد کاملا آموزش داده می شود)، خطوط و خشهای موجود روی بدنه خودرو، ضرباتی که قبلا خودرو دیده و همچنین وضعیت شیشهها و… بررسی میشود. آیتمهایی همچون آینه ها، وجود زنگ، زغال و… هم از دیگر عناصری هستند که در این قسمتها بررسی میشوند.
- تجهیزات و آیتمهای جانبی: تجهیزات و لوازم جانبی مانند رادیو، سیستم صوتی و… از دیگر بخشهای قابل ذکر در فرم کارشناسی هستند. نباید از دوربین عقب، سیستمهای امنیتی و… هم چشم پوشی کرد.
- نکات ویژه: این قسمت برای آوردن نکات مختلف یا مشکلات ویژه خودرو استفاده میشود. این بخشها را کارشناس در طول بررسی خودرو شناسایی کرده است. برای نمونه درصورتی که نیازی به تعمیرات فوری و… حس شود، در این قسمت آورده میشوند.
نحوه ثبت نکات ویژه در فرم کارشناسی خودرو
بدیهی است که برای ثبت این نکات باید برخی مراحل را طی کنیم. در ابتدا باید به طور کاملا بادقت خودرو بررسی شود و چنانچه مشکلی در آن وجود داشته باشد، باید آن را تشخیص بدهیم. سیستم بدنه خودرو، قطعات داخلی و خارجی، سیستمها و لوازم جانبی و…، باید به طور کامل چک شوند و ایرادات مربوط به آنها تشخیص داده شوند. بهتر است به منظور انجام هرچه بهتر این کار از یک کارشناس حرفهای و راهنماییهای وی استفاده کنیم. حال نوبت به آن میرسد که در بخش نکات ویژه این فرم، برای ثبت مشکلاتن ویژه و… قسمتی را تعیین کنید.
باید این نکات از سوی شما به صورت کاملا واضح و شفاف بیان شوند. به بیان بهتر درصورتی که نکته یا مشکلی وجود دارد، باید به طور کاملا دقیق بیان کنید و نحوه تاثیرگذاری آن را بگویید. میتوانید برای این کار از شماره قطعهها و یا اصطلاحات فنی استفاده کنید تا بیانی دقیق و قابل درک داشته باشید. درصورت امکان بد نیست تصاویری را مربوط به نکات ویژه در فرم کارشناسی پیوست کنید. این تصاویر به کارشناسان و افرادی که به کارشناسی خودرو مشغول هستند، برای ارزیابی بهتر خودرو کمک میکنند. همچنین باید برای امضا کارشناس هم محلی را درنظر داشته باشید.
برای تایید اطلاعات و صحت فرم از این قسمت استفاده میشود. نکته دارای اهمیت در این باره، رعایت صداقت و دقت است. به طوری که هرگونه مشکل که در خودرو وجود دارد، به طور صادقانه در این قسمت بیان شود. طوری که افراد بعد از مطالعه این قسمت بتوانند از مشکلات موجود در آن باخبر شوند.
دانلود رایگان نمونه برگه کارشناسی خودرو
هم اکنون شما مخاطبان عزیز سایت منشورفن میتوانید نمونه برگه کارشناسی خودرو را از وب سایت ما دریافت کنید. به کمک این برگه میتوانید با بخشهای مختلف فرم کارشناسی خودرو آشنا شوید و در مسیر یک معامله بیدردسر اتوموبیل گام بردارید.
فایل زیر با پسوند زیپ می باشد که دارای 3 نمونه فرم کارشناسی خودرو است.
دانلود نمونه فرم کارشناسی خودرو (کلیک کنید)
نحوه دریافت برگه کارشناسی خودرو
برای دریافت این برگه باید گامهای زیر را بردارید:
- انتخاب کارشناس حرفهای: از بین کارشناسانی که از حسن شهرت و اعتبار خاصی برخوردارند، یک مورد را انتخاب کنید. بعد از این کار نوبت به برقراری ارتباط با وی میرسد.
- ارتباط با کارشناس: اکنون که کارشناس مدنظر خود را انتخاب کرده اید، باید اقدام به برقراری ارتباط با وی کنید. به طوری که بتوانید برای رزرو وقت از آن استفاده کنید. البته در این مسیر باید برخی اطلاعات را دراختیار وی به صورت دادههای اولیه قرار بدهید.
- آمادهسازی خودرو: پیش از تحویل خودرو به کارشناس، میبایست آن را از نظر ظاهری و یاعدم وجود مشکلات کوچک آماده کنید. در این صورت کارشناس کار راحتتری برای بررسی خودرو و چک کردن مشکلات احتمالی آن دارد.
- انجام کارشناسی: اکنون کارشناس با برخورداری از تجربه و تخصص کافی، بخشهای مختلف خودرو شما را بررسی میکند. یا کارشناس سیار به محل خودرو شما آمده و یا شما خودروی خود را به محلی از قبل تعیین شده میبرید. سیستمهای مختلف خودرو از جمله موتور و…، از سوی کارشناس بررسی میشوند.
- دریافت برگه کارشناسی: بعد از چک کردن کامل خودرو، کارشناس میتواند یک برگه رسمی را تحت عنوان فرم کارشناسی خودرو صادر کند. به بیان بهتر، فرم کارشناسی حالت رسمی نتایج بررسی کارشناس است. این برگه یا به صورت دیجیتال و یا به صورت چاپی تهیه میشود.
- استفاده از برگه: به کمک این برگه میتوانید در مواردی مانند مذاکره برای قیمت خودرو و…، یک سند معتبر را رو کنید. در ادامه مطلب شما را با اهمیت صدور فرم کارشناسی خودرو بیشتر آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
اهمیت صدور فرم کارشناسی خودرو
بدیهی است که در هر معامله ای، طرف فروشنده تلاش میکند با بالاترین قیمت ممکن محصول را به فروش برساند. به همین دلیل خریدار هم تلاش میکند به هر دری بزند تا امکان کاهش مبلغ را فراهم کند. برای توافق بین فروشنده و خریدار در فرایند معامله ماشین، بهترین راه صدور برگه کارشناسی ماشین است. به بیان دیگر، به کمک این فرم مشخص میشود که ارزش واقعی ماشین چقدر بوده و این نکته مثبت هم مطرح است که فرم کارشناسی، دارای پشتوانه تخصصی است. به همین دلیل هردو طرف میتوانند به آن استناد کنند.
به همین دلیل پرواضح است مهمترین کاربرد فرم کارشناسی خودرو، در معاملات خودرو است. در مقدمه مطلب هم اشاره کردیم که به دنبال صدور یک فرم کارشناسی خودرو، شانس طرف فروشنده برای فروش خودرویش افزایش مییابد. از سوی دیگر این اتفاق مثبت هم رخ میدهد که فاکتورهای مختلف درباره خودرو طبق یک چک لیست شرح داده میشوند. برای شرح اهمیت کارشناسی خودرو، میتوان دو مورد را ذکر کرد که در زیر آورده ایم:
ایفای نقش به عنوان ضمانت نامه برای خرید بیدردسر خریدار
طیف وسیعی از معاملات خودرو را میتوان یافت که پیش از آنها کارشناسی خودرو انجام میشود. این برگه میتواند به خوبی حکم یک گارانتی را برای خریدار داشته باشد. بر این اساس طرف فروشنده این وظیفه را خواهد داشت، که برگه کارشناسی خودرو را دراختیار خریدار در روز معامله قرار بدهد. بدیهی است که درصورتعدم انجام این کار، خریدار امکان انصراف از معامله را خواهد داشت.
امکان دریافت خسارت از فرد کارشناس
شرکتهای کارشناسی در برخی موارد ممکن است ضمانت نامهای را دراختیار خریدار قرار بدهند. برای نمونه ممکن است تا مبلغی را به عنوان تضمین برای طرفین خریدار درنظر بگیرند. به هر حال میتوان ادعا کرد که برگه کارشناسی، نوعی تضمین برای اعطای خسارت به مشتریان میباشد. به بیان دیگر، چنانچه یک قسمت یا چند بخش خودرو ایرادی پیدا کنند و این آسیب دیدگی خلاف موارد ذکر شده در فرم کارشناسی باشد، فرد خریدار میتواند خسارت را از طرف کارشناس دریافت کند.
بخشهای مختلف فرم کارشناسی خودرو
یک فرم کارشناسی خودرو دارای بخشهای مختلفی است و آشنایی با هریک به منظور مطالعه دقیق آن ضرورت دارد. بر این اساس میتوان مهمترین قسمتهای فرم کارشناسی خودرو را شامل موارد زیر دانست:
بخش مقدماتی
در بخش ابتدایی این فرم، اطلاعات فرایند کارشناسی قید میشود و میتوان آنها را شامل موارد ذکر شده در لیست زیر دانست:
- نام کارشناس
- نام فرد سفارش دهنده
- سال ساخت خودرو
- تاریخ انجام کارشناسی
- نوع و رنگ اتوموبیل
- شماره شاسی اتوموبیل
- کیلومتر ثبت شده اتوموبیل
- تاریخ انقضای بیمه نامه
بخش مربوط به بدنه و اتاق
در قسمت دوّم فرم کارشناسی خودرو اطلاعات چکیده و خلاصه درباره وضعیت بدنه و اتاق خودرو درج میشود. این مورد کمک میکند تا مشکلات بدنه راحتتر مشخص شود و خریدار به شناخت بهتری درباره وضعیت این بخشها برسد. بدیهی است که در این صورت، نیاز به برگه جداگانه کارشناسی رنگ از بین میرود. چرا که به کمک تیک یا ضربدر، سلامت بخشهای مختلف به خوبی مشخص میشود. مهمترین مواردی که در این قسمت مورد بررسی قرار میگیرد، به شرح زیرند:
- شاسی جلو
- شاسی عقب
- سقف
- ستونها
- کف صندوق
- سینی جلو
- سینی عقب
- قطعات متحرک
بخش فنی و برقی
شاید بتوان ادعا کرد که مهمترین قسمت برگه کارشناسی خودرو، این قسمت باشد. در این قسمت بین ۲۵ تا ۳۰ قسمت مختلف خودرو بررس میشود و بخش زیادی از ارزش خودرو به این قسمت از گزارش کارشناسی ارتباط دارد. مهمترین مواردی که در این قسمت بررسی میشوند، به شرح زیرند:
- فرمان هیدرولیک
- ترمزای بیاس
- پلوس
- بلبرینگ چرخ
- تعویض دنده
- تنظیم موتور
- واشر سرسیلندر
- دود اگزوز
- نشت آب
- سیستم خنک کننده
- برف پاک کن
- ضربه گیربکس
- چراغهای بیرونی
- آینهها
- بالابر شیشهها
- کمربند ایمنی
- چراغ سقفی
- چراغهای پشت آمپر
- قفل مرکزی
- قفل صندوق
- قفل باک
- بوق
- فندک
- تنظیمات صندلی
- کولر
- بخاری
بخش کلیات
همانطور که از نام این قسمت هم میتوان برداشت کرد، در این بخش باید نگاهی کلی به عملکرد خودرو انداخت. در واقع به کمک نتایج این قسمت میتوان به این نتیجه رسید که ایا کارکرد خودرو به طور کامل با مشخصات ظاهری آن تناسب دارد یا خیر؟ مهمترین آیتمهای اصلی ذکر شده در این قسمت، عبارتند از:
- تطابق کارکرد با ظاهر
- عملکرد CNG
- تست رانندگی
- دیاگ
- بخش چکیده گزارش
قسمت آخر از برگه کارشناسی ماشین، چکیده گزارش است. در این قسمت میبایست به تشریح ایراداتی که در قسمتهای مختلف خودرو وجود دارند، بپردازید. درصورتی که برای مطالعه این قسمت به خوبی وقت بگذارید، شناخت بهتری از مشکلات خودرو پیدا خواهید کرد. به همین دلیل میتوانید برای خرید و یاعدم خرید خودرو بهتر وقت صرف کنید.
دیدگاهتان را بنویسید