زمان تعویض تسمه تایم وپارگی تسمه تایم درخودرو ایرانی خارجی✔️
به طور کلی نمیتوان یک زمان دقیق را برای زمان تعویض تسمه در خودروهای داخلی و خارجی تعیین کرد. چرا که این مدت زمان به کارکرد خودرو و عملکرد شما بستگی دارد. اینکه چه مسافتی را در چه شرایط سخت و یا آسانی رانندگی کرده اید، تعیین میکند که آیا زمان تعویض تسمه تایم شما فرارسیده است یا خیر؟ به طور کلی میتوان ادعا کرد که طول عمر تسمه تایم خودروهای خارجی نسبت به تولیدات داخل بیشتر است
تسمه تایم چیست؟
تسمه تایم یا همان تسمه دندانه دار که از آن به عنوان Timing Belt نیز یاد میشود، تسمهای دارای دندانه است که از آن در موتورهای احتراق استفاده میشود. این قطعه وظیفه دارد سوپاپها را در زمان مناسب باز و بسته کند. به کمک تسمه تایم، حرکت میل لنگ به میل بادامک منتقل شده و به همین دلیل سوپاپها درست در زمان مناسب باز و بسته میشوند. در موتورهای چهارزمانه، نقش این قطعه بسیار مهم است. اگر بخواهیم چرخه احتراق را در این موتورها زیر ذره بین ببریم، میتوان گفت که این چرخه دارای مراحل زیر است:
- ابتدا پیستون به سمت پایین حرکت کرده و سبب ورود مخلوط سوخت و هوا به داخل سیلندر میشود.
- پیستون رو به بالا حرکت کرده و به همین دلیل مخلوط سوخت و هوا فشرده میشود.
- به دنبال فعالیت جرقه شمع، مخلوط سوخت و هوا منفجر شده و پیستون به سمت پایین میرود.
- درنهایت پیستون رو به بالا حرکت کرده و دود ناشی از سوختن، به سمت بیرون حرکت میکند.
وابسته به نوع تسمه تایم، طول عمر آن ممکن است متفاوت باشد. اما بهتر است هر ۶۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر آن را عوض کنید. شاید بپرسید که تعویض نکردن این قطعه دارای چه عوارض و خطراتی است. در ادامه مطلب این موضوع را زیر ذره بین خواهیم برد.
پارگی تسمه تایم و خطرات احتمالی
برای تعویض تسمه تایم و استفاده از نمونههای باکیفیت، همواره باید سریعا اقدام کرد. در غیر این صورت بدیهی است که باید انتظار بروز عوارض و خطرات مربوط به این موضوع را کشید. مهمترین خطرات و عوارض ناشی از پارگی تسمه تایم به شرح زیرند:
خاموشی موتور
درصورتی که تسمه تایم پاره شود، میل لنگ و میل بادامک تحت تاثیر قرار گرفته و همین امر سبب میشود که پیستونها به سوپاپها برخورد کنند. بدلیل برخورد این دو قطعه، هردو آسیبهای جدی دیده و به همین دلیل موتور امکان کارکرد درست نخواهد داشت. بدیهی است که موتور دستگاه درچنین شرایطی خاموش میشود.
صدای ضربه از زیر کاپوت
به دنبال برخورد پیستونها و سوپاپها ممکن است شاهد شنیدن صدایی شبیه برخورد فلز با فلز باشید. این صدا ممکن است آزاردهنده باشد. صدایی که از زیر کاپوت بروز میکند.
دود سفید از اگزوز
درصورتی که دود سفید از اگزوز نشت کند، معنای این امر این است که روغن یا آب به داخل سیلندر نشت کرده است. یکی از مهمترین دلایلی که سبب بروز این مشکل میشود، پارگی تسمه تایم است.
شکسته شدن پیستون
همانطور که میدانید سیلندر ها، پیستون را دربرگرفته و به بیان بهتر بستر حرکت پیستونها هستند. پیستون تماسی با سوپاپ ندارد. اما درصورتی که تسمه تایم پاره شد، پیستونها ممکن است برخورداری با سوپاپها داشته باشند. به همین دلیل احتمال بروز شکستگی وجود دارد.
خراب شدن سیلندر
از سیلندر میتوان به عنوان قطعاتی یاد کرد که فلزی بوده و بستر حرکت پیستون است. درصورتی که تسمه تایم پاره شود، این شرایط فراهم میشود که پیستونها با سوپاپها برخورد کنند. به همین دلیل احتمال خرابی سیلندرها افزایش مییابد.
شکسته شدن میل لنگ
همانطور که میدانید میل لنگ قطعهای است با پیستونها اتصال دارد. این قطعه ماهیت فلزی داشته و درصورت پارگی تسمه تایم، احتمال برخورد پیستون با میل لنگ و به دنبال آن شکستگی میل لنگ افزایش مییابد.
خرابی میل لنگ
وظیفه میل لنگ این است که سوپاپها را کنترل کند. جنس این قطعه هم از فلز بوده و همانطور که گفتیم، درصورت خرابی تسمه تایم، پیستونها میتوانند با سوپاپها برخورد داشته باشند. میل بادامک هم در این صورت آسیب میبیند.
خراب شدن موتور
درصورتی که پارگی شدید در تسمه تایم رخ بدهد، موتور ممکن است به طور کامل دچار خرابی شود. به همین دلیل ممکن است نیاز به تعویض موتور پیدا کنید.
زمان تعویض تسمه تایم در خودروهای داخلی و خارجی
به طور کلی نمیتوان یک زمان دقیق را برای زمان تعویض تسمه در خودروهای داخلی و خارجی تعیین کرد. چرا که این مدت زمان به کارکرد خودرو و عملکرد شما بستگی دارد. اینکه چه مسافتی را در چه شرایط سخت و یا آسانی رانندگی کرده اید، تعیین میکند که آیا زمان تعویض تسمه تایم شما فرارسیده است یا خیر؟ به طور کلی میتوان ادعا کرد که طول عمر تسمه تایم خودروهای خارجی نسبت به تولیدات داخل بیشتر است. به طوری که نمیتوانید انتظار داشته باشید که تسمه تایم خودروهای تولید سایپا، ایران خودرو و… با تولیدات لکسوس، مرسدس بنز، هیوندای و… برابری کنند. این را بدانید که درباره تعویض تسمه تایم باید قاعده «پیشگیری بهتر از درمان» را عملی کنید. چرا که پارگی تسمه تایم به صورت ناگهانی رخ میدهد.
معرفی انواع تسمه تایم
میتوان انواع تسمه تایم را براساس فاکتورهای مختلفی تقسیمبندی کرد. میتوان گفت که مهمترین انواع این قطعه به شرح زیرند:
- تسمه تایم لاستیکی: تسمه تایمها پلاستیکی، رایجترین انواع تسمه تایم موجود در بازار هستند کهب ه طور معمول به کمک مواد فیبری و یا فلزی میتوان آنها را تقویت کرد. در این صورت استحکام آنها افزایش مییابد.
- تسمه تایم دارای روکش نئوپرن: دوام این نوع از انواع تسمه تایم بیشتر بوده و نسبت به تسمه تایمهای معمولی، دربرابر فشار و تنشهای مختلف استحکام بهتری از خود نشان میدهند. به طوری که حرارت و مواد شیمیایی، نسبت به تسمههای عادی، کمتر آ«ها را آزار میدهد.
- تسمه تایم متغیر: در برخی از خودروها از تسمه تایمهای متغیر استفاده میشود. این قطعات امکان زمانبندی موتور را وابسته به شرایط رانندگی فراهم میکنند.
- زنجیر تایم: شاید نتوان به طور دقیق این قطعه را یک تسمه تلقی کرد. اما عملکرد مشابهی را داشته و گاها دیده میشود که برخی موتورها بجای برخورداری از تسمه از این قطعه استفاده میکنند.
- تسمه تایم ترکیبی: از نظر مواد بکاررفته، این تسمه تایمها گزینه بهتری هستند و در شرایط مختلف عملکرد بهتری دارند.
دلایل خراب شدن تسمه تایم
به دلایل مختلفی این قطعات دندانه دار ممکن است آسیب ببینند. مهمترین این دلایل به شرح زیرند:
- فرسوده شدن: تسمه تایم قطعه لاستیکی بوده و درست مانند هر قطعه دیگری که از این جنس است، رفته رفته فرسودگی به خود میبیند. همین فرسودگی زمینه را برای پارگی تسمه تایم فراهم میکند.
- رانندگی کردن با بالاترین دور موتور: به دنبال رانندگی کردن آن هم با دور موتور بالا، تسمه تایم تحت فشار زیادی قرار میگیرد. به همین دلیل احتمال خرابی و پارگی تسمه تایم افزایش مییابد.
- نشت روغن و یا آب: اگر مایعاتی مانند آب و روغن به بیرون نشت پیدا کنند، تسمه تایم نرم و پاره میشود.
- اشتباه نصب کردن محصول: نصب اشتباه تسمه تایم، زمینه را برای آسیب دیدن و پارگی محصول فراهم میکند.
- ضربه دیدن: اگر تسمه تایم ضربهای ببیند، بستر برای پاره شدن محصول باز میشود.
بکارگیری محصولات بیکیفیت: نیازی به توضیح نیست که بکارگیری محصولات بیکیفیت، سبب میشود که زمینه برای خرابی زودرس محصول فراهم شود.
نشانههای تعویض تسمه تایم
شاید به طور دقیق ندانید که خودرو چه زمانی نیاز به تعویض را آشکار میکند. در بسیاری از موارد دیده شده است که تسمه تایم بدون آشکار کردن علائمی خاص، خراب میشود. اما که در برخی موارد، نیاز به تعویض تسمه تایم با علائم زیر آشکار میشود:
افت کیفیت محصول
درست مانند لاستیکها و چرخهای ماشین، تسمه تایمها هم ممکن است رفته رفته دچار خرابی شوند. تسمه تایم در این صورت قدرت چنگ زدن همیشگی را نخواهد داشت و رفته رفته لیز میخورد.
برخورداری از لبههای فرسوده
درصورتی که لبههای تسمه تایم دارای حالت فرسوده هستند، باید فکری برای تعویض کردن آن کنید. این مورد را زمانی ممکن است مشاهده کنید که یکی از قرهرهها یا کشندهها دچار ایراد شده باشند. همچنین درصورت گرمای شدید هم ممکن است این مشکل بروز کند.
وجود ترک در ساختار تسمه
وجود هرگونه ترک غیرقابل توجیه است. شاید ترکهای کوچک خیلی نگران کننده نباشند. اما وجود ترکهای عمیق خبر از بروز فرسودگیهای شدید میدهد. درصورتی که در ساختار تسمه شاهد فرسودگی شدید بودید، بدانید که معنایش ضعف شدید تسمه است. به همین دلیل باید سریعا اقدام به تعویض این قطعه کنید.
افت سطح قدرت
درصورتی که تسمه تایم خراب شود، احتمال افت قدرت ماشین بسیار بالا خواهد بود. این اتفاق معمولا زمانی رخ میدهد که بین قرقره و تسمه رطوبت اضافی بروز کند. در این صورت تسمه هیدروپلان شده و به همین دلیل با تمام قدرت دچار افت چرخش میشود. درصورتی که موتور ضعیف کار کند، یکی از دلایل این موضوع شل بودن تسمه خواهد بود.
بروز صدا از قسمت جلویی موتور
هرگونه بروز صدای غیرمعمول از موتور باید فورا بررسی شود. این را بدانید که معمولا تسمهها پیش از خراب شدن هیچ هشداری صادر نمیکنند. اما درصورتی که صدای کشیده شدن از تسمه شنیدید، بدانید که وقت تعویض تسمه فرا رسیده است. به همین دلیل باید به محض شنیدن صدا ماشین را خاموش کنید و با یک مکانیک کاربلد تماس بگیرید.
روشن نشدن ماشین
یکی از دلایلی که سبب روشن نشدن ماشین میشود، بروز مشکل در تسمه است. درصورتی که تسمه پاره شده باشد، شفت بادامک و به دنبال چرخیدن میل لنگ دچار چرخش نمیشود. به همین دلیل اصلا نباید انتظار داشته باشید که خودرو روشن شود.
خروج دود از اگزوزها
یکی دیگر از نشانههای های احتمالی خرابی تسمه تایم، خروج دود از اگزوز است. تسمه وظیفه دارد سیلندرها و میل بادامک را بچرخاند. همچنین میزان ورود هوا و خروجی هم در این صورت کنترل میشود. درصورتی که تسمه خراب شود، این پروسه دیگر حالت همگام نداشته و دودی شدید از خودرو خارج میشود.
ناتوانی در اثبات زمان تعویض تسمه
چنانچه یک ماشین دست دوم خریداری کردهاید که مسافت بالای ۸۰ هزار کیلومتر را ثبت کرده است و فروشنده امکان اثبات زمان تعویض تسمه تایم را ندارد، این را بدانید که در این صورت باید تسمه تایم را تعویض کنید.
عمر مفید تسمه تایم چند سال است؟
به طور معمول برای بسیاری از خودرو ها، فاصله تعویض تسمه تایم بین ۹۰ تا ۱۶۰ هزار کیلومتر است. اما در برخی از خودروهای مدرن میتوان این فاصله زمانی را ارتقا داد. گاها دیده میشود که تولیدکنندگان مختلف خودرو، زمان موردنیاز برای استفاده از یک تسمه را هفت سال عنوان میکنند. درابتدا باید نوع موتور را بدانید که بتوانید بهترین زمان برای تعویض تسمه تایم را تشخیص بدهید.
چرا که همه موتورها از تسمه تایم یکسانی برخوردار نیستند. این را بدانید که دفترچه راهنمای خودرو، معمولا به فواصل زمانی موردنیاز برای تعویض تسمه تایم اشاره میکند. این را بدانید که بدون وجود تسمه تایم، عملا این امکان برای موتور وجود نخواهد داشت که به فعالیت خود ادامه بدهد. به همین دلیل باید مطمئن شوید که در زمان درست، اقدام به تعویض تسمه تایم میکنید.
مشکلات ناشی ازعدم تعویض تسمه تایم
درصورتی که این مورد را جدی نگیرید، موتور خودرو آسیبهای جدی را خواهد دید. تا جایی که حتی عملکرد خودرو هم ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد. بنابراین اگر به دنبال خرابیهای بزرگ و پرهزینه در موتور خودروی خود نیستید، همین ابتدای کار باید نسبت به تعویض تسمه تایم جدی رفتار کنید. همانطور که دانستید، تسمه تایم وظیفه دارد حرکات سوپاپ ها، پیستونها و… را برعهده دارد. به همین دلیل درصورتی که به موقع تعویض نشود، تمامی این قطعات آسیب خواهند دید. قطعات داخلی موتور نیز از این خرابیها درامان نخواهند ماند. خودتان حدس بزنید که درصورت بروز این خرابی ها، چه هزینههای گزافی برای تعمیر موتور انتظار شما را میکشند.
بهترین دوره آموزشی تعمیرات خودرو و تعویض تسمه تایم
اگر به دنبال تبدیل شدن به یک متخصص خودرو در زمینه تعمیرات و امور مختلف مانند تعویض تسمه تایم و… هستید، همین حالا بهترین گزینه روبروی شماست. ما در آموزشگاه فنی و حرفهای به خوبی شما را با انواع تسمه تایم، ساختار آن ها، کاربردهای آنها و البته نحوه تعویض آنها آشنا خواهیم کرد. در آموزشگاه ما بهترین اساتید فعالیت کرده و طی یک آموزش مکانیک خودرو عملی محور، هرآنچه که باید درباره تعویض تسمه تایم بدانید را با بهترین امکانات خدمت شما آموزش خواهند داد.
سخن پایانی
دراین مطلب به طور کامل درباره تسمه تایم خودرو صحبت کردیم. دانستید که این قطعه وظایف مهمی مانند هماهنگی حرکات سوپاپ ها، پیستونها و… را داراست و دارای انواع مختلفی از نظر جنس است. همچنین شما را با نشانههای تعویض تسمه تایم و همچنین علائم خرابی آن آشنا کردیم. دانستید که خرابی این قطعه مشکلات زیادی برای اتوموبیل شما ایجاد میکند
دیدگاهتان را بنویسید